Vanaf 01-01-2021 ben ik gestopt met gecontracteerde diabetische voetzorg wat betekent dat u in mijn praktijk niet meer
in aanmerking kunt komen voor vergoeding van de medisch noodzakelijke voetzorg.  Ik houd mijn accreditatie en
mijn kennis voor de diabetische voet up-to-date echter vanaf 2021 zal ik geen contract meer aangaan met een
podotherapeut waardoor u, mocht u in aanmerking komen voor vergoeding van medisch noodzakelijke voetzorg, de kosten voor een behandeling zelf dient te bekostigen.


Diabetes en voeten

Voetverzorging bij diabetespatiënten vereist extra zorg. Regelmatige controle (en indien nodig behandeling) door de pedicure bij diabetespatiënten kan ernstige gevolgen voorkomen. Hier leest u meer over de diabetische voet en de reden waarom pedicures daarvoor speciaal gecertificeerd moeten zijn.

De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

  • de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen
  • het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
  • de voeten van stand kunnen veranderen.

Algemene adviezen voor de diabetespatiënt:

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?

Het is raadzaam om enkele malen per jaar, ook als er geen voetklachten zijn, naar een medisch pedicure te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Naar overzicht.


Voetzorg voor mensen met diabetes.

Zorgprofielen
Met ingang van 2015 wordt de voetzorg opgedeeld in zorgprofielen. Er zijn 4 zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. Een zorgprofiel is een soort 'zorgzwaarte pakket' wat gerelateerd is aan de risico's die u loopt op het krijgen van wonden door slechte genezing en het risico op amputatie.

Vanaf zorgprofiel 2 (en hoger) kan vergoeding van het medisch noodzakelijke deel plaatsvinden uit de basisverzekering. Uw  diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner van uw huisarts (POH-er) bepaalt de sims-classificatie. Afhankelijk van uw sims-classificatie wordt u doorverwezen naar een podotherapeut (vanaf 1 januari 2015 vervult de podotherapeut een coördinerende rol in de voetengezondheidszorg - dit om er voor te zorgen dat u verzekerd bent van efficiënte, doelmatige voetzorg op maat, waarbij zowel de oorzaken van risicofactoren op het krijgen van een wond worden weggenomen als het aantal voetbehandelingen wordt bepaald). De podotherapeut onderzoekt uw voeten, bepaalt het zorgprofiel en een behandelplan. In dat plan staat onder meer hoeveel en welke voetzorg u nodig heeft en of deze medisch noodzakelijk is.  Alleen medisch noodzakelijke zorg is door de pedicure bij de podotherapeut te declareren en hiervoor dient u naar een pedicure te gaan die een contract heeft met de podotherapeut die uw zorgprofiel heeft bepaald.

Vanaf 01-01-2021 ben ik gestopt met gecontracteerde voetzorg  wat betekent dat u in mijn praktijk niet meer in aanmerking kunt komen voor vergoeding van de medisch noodzakelijke voetzorg.  Ik zal wel gewoon mijn accreditatie bijhouden dat wil zeggen dat ik mijn kennis voor de diabetische voet up-to-date blijf houden echter vanaf 2021 zal ik geen contract meer aangaan met een podotherapeut. Indien u er voor kiest om toch uw voeten door Medisch Pedicure Ghislaine te laten behandelen dient u de behandeling zelf te bekostigen.

Aanvullende verzekering
Als uw voetzorg niet door de basisverzekering gedekt wordt (zorgprofiel 0, 1 en deels ook bij 2), dan is soms vergoeding mogelijk onder de aanvullende verzekering. Let hierbij op uw polisvoorwaarden.

* voor zorgprofiel 1 vindt vergoeding plaats vanuit de aanvullende verzekering. Informeert u hiervoor bij uw zorgverzekeraar en zie de volgende link: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pedicure#:~:text=Pedicure%20wordt%20alleen%20bij%20diabetes,reumato%C3%AFde%20artritis%20en%20andere%20bloedvatproblemen.

Naar overzicht.


TIPS DIABETISCHE VOET

Het is aan te bevelen om de voeten iedere dag te inspecteren op wondjes. Na het douchen moeten de voeten ook tussen de tenen goed droog worden gemaakt. Wrijf de voeten in met crème of olie. De nagels moeten goed verzorgd worden (recht afknippen) en eventueel eelt op de juiste manier verwijderd. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is veelvuldig poederen en het nemen van voetbaden af te raden. Poederen resulteert vaak in kleine korreltjes tussen de tenen waardoor problemen kunnen ontstaan. Voetbaden kunnen de huid te week maken. Als iemand niet meer (zo) goed voor zijn/haar voeten kan zorgen is het aan te bevelen regelmatig naar een medisch pedicure te gaan.

Naar overzicht.


Wat u wel zou moeten doen.

  • Controleer uw voeten elke dag op blaren, sneetjes en schrammen. Een spiegel kan helpen om de onderkant van uw voeten goed te bekijken. Vergeet niet om ook tussen de tenen te kijken.
  • Was uw voeten elke dag. Droog ze zorgvuldig af, in het bijzonder tussen de tenen. Neem hiervoor bijvoorbeeld een katoenen zakdoek welke dunner is.
  • Vermijd extreme temperaturen. Controleer de temperatuur van het badwater vooraf met uw handen of ellebogen.
  • Als u ’s nachts last hebt van koude voeten, draag dan sokken.
  • Controleer ook elke dag de binnenkant van uw schoenen op vreemde voorwerpen, stukjes nagel, en ruwe oppervlakken.
  • Ten behoeve van droge voeten: gebruik een heel dun laagje baby-olie. Smeer dit op de voeten na het baden en afdrogen.
  • Draag leren schoenen.
  • Knip de nagels recht af. Het beste moment hiervoor is direkt na het baden. De nagels zijn dan zachter en makkelijker te knippen. Knip ze niet te kort af. Als uw nagels lastig te knippen zijn bezoek dan de voetverzorger.
  • Twee of drie keer per dag gedurende vijf minuten: wiebel met uw tenen en beweeg uw enkels op en neer. Dit stimuleert de bloedtoevoer.
  • Zet slippers of pantoffels naast uw bed zodat u vermijdt op blote voeten te moeten lopen.
  • Bezoek regelmatig een medisch pedicure.
  • Naar overzicht.


    Wat u niet zou moeten doen.

    • Rook niet.
    • Gebruik geen heet-water kruiken. Baad uw voeten niet in heet water.
    • Loop niet op hete opppervlakken zoals een zandstrand of het cement rond een zwembad.
    • Loop niet op blote voeten.
    • Gebruik geen chemische middelen om likdoorns en eelt te verwijderen.
    • Gebruik geen pleister-tape op uw voeten.
    • Draag geen sokken of kousen die te strak zitten.
    • Probeer niet om likdoorns of eelt zelf weg te halen. Ga naar een medisch pedicure.
    • Breng geen olie of crème aan tussen de tenen.
    • Draag geen teenslippers. Sandalen mag mits er geen kans is op beschadiging van de huid.
    • Draag geen schoenen zonder kousen of sokken.
    • Zit niet met uw benen over elkaar, dit kan extra druk geven op de zenuwen en bloedvaten.

    Naar overzicht.