Tips voetverzorging

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.


Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.


Uw voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème

Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.

Voorkom ingroeiende of ingegroeide teennagels

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening – meestal aan de grote teennagel - die zo snel mogelijk moet worden verholpen omdat er een grote kans is op een ontstekingsreactie in de hoek waar de nagel in de nagelwal zit. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

 • Druk door slecht passende schoenen,
 • Het verkeerd (te kort) knippen van nagels,
 • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Laat kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:

 • 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!)
 • iedere avond uw voeten insmeren met crème

Overigens: als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen. Dit voorkomt veel pijn!


Schoenen kopen
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ’s ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en…..voetproblemen!
Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is…)


Tips voor de verzorging van de voeten

Onvoldoende verzorging van de voeten kan aanleiding zijn tot vervelende klachten. Die klachten kunnen een optimale sportprestatie en het plezier in sporten in de weg staan. Besteed daarom aandacht aan het volgende;

 • goed wassen en drogen van de voeten, ook tussen de tenen. Dit ter voorkoming van jeukende huidirritatie en voetschimmel.
 • altijd slippers dragen in natte ruimten dus ook onder de douche. Dit ter voorkoming van schimmelinfecties via douche of kleedkamervloer. Bovendien bescherm je je voeten zo tegen scherpe voorwerpen.
 • verzorgen van de teennagels. Dit betekent het schoonhouden en regelmatig knippen van de teennagels. De teennagels moeten zorgvuldig, recht en niet te kort worden geknipt, om ingroei van het nageluiteinde te voorkomen. Het dragen van te kleine schoenen kan ook nagelingroei veroorzaken. Als een (te lange) nagel bij elke stap contact maakt met de schoen, kan het nagelbed beschadigd raken.
 • verwijderen van dikke eeltlagen met behulp van een lavasteentje of eeltrasp. Een abnormale verdikking van de eeltlaag is hinderlijk tijdens het sporten, temeer omdat onder het eelt ten gevolge van wrijving zeer pijnlijke blaren kunnen ontstaan.
 • schone, droge goed passende sokken dragen. Zo nodig regelmatig uw vochtige sokken vervangen door droge sokken gedurende de dag. Dit ter voorkoming van blaren en anderzins pijnlijke voeten.
 • bij regelmatig terugkerende voetproblemen een pedicure raadplegen.
 • Mocht er toch een blaar onstaan neem dan de volgende maatregelen;Met een steriele naald de blaar doorprikken zodat druk en pijn afnemen. Laat de huid zoveel mogelijk gesloten, deze huid biedt de beste bescherming tegen infectie. Desinfecteer de huid met betadine of alcohol, met name bij bloedblaren moet infectie voorkomen worden. Bescherm vervolgens de huid tegen het optreden van overmatige wrijving.
 • Pijn aan de voeten kan ook ontstaan als gevolg van afwijkingen in de voetstand of voetvorm. Nader medisch onderzoek is in zo’n geval zinvol.

Verhelp eeltranden aan de hiel

Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel.
De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn.
Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!


Schimmelinfectie aan voethuid of nagels

Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°.

Er zijn verschillende soorten crèmes te koop, kies de crème die past bij uw voeten.